Slik lager du en god alternativ bildetekst

Polaroidbilde med en punk kylling med teksten "alternativ", polaroidbilde med folk i kontorlandskap med teksten "bilde", polaroidbilde med html tekstkode med teksten "tekst". Polaroidbildene henger på en klessnor

18 feb 2016 Slik lager du en god alternativ bildetekst

Hvordan ville du forklart bildet ditt hvis ingen kunne se det? Det er slik du bør beskrive bildene du legger ut på nettstedet ditt med alternativ tekst. Men hva er alternativ tekst og hvorfor trenger du å tenke på det? 

Hva er alternativ bildetekst?

En alternativ bildetekst, eller alt-tekst, er en beskrivelse av hva bilder på nett inneholder og eventuelt hva bildet lenker til.

Det er viktig at du er påpasselig med å legge inn gode alt-tekster på alle dine bilder. Da får du et mest mulig brukervennlig og tilgjengelig nettsted – for eksempel for dem som ikke kan se bildene dine. Det du må huske på er at bildeteksten bør være nyttig og informativ.

Hvorfor skal du skrive alternativ bildetekst?

En god, SEO-relatert grunn til å skrive alt-tekst er at Google bruker informasjonen til å finne de mest relevante bildene til det personer søker etter. For å finne den perfekte alternative bildeteksten, kan det være stor hjelp i å beskrive bildet ditt for noen som ikke kan se det. Da kan du, ved hjelp av den alternative bildeteksten, bestemme hvordan brukerne skal få bildet ditt presentert.

Alt-tekster er også nyttige for personer som har utfordringer med synet, eller som bruker skjermlesere. Om du ikke har lagt inn alternativ tekst, risikerer du at skjermlesere leser opp filnavnet og filplasseringen i stedet, og det er verken informativt eller nyttig.

Slik kan en alternativ bildetekst se ut

Et godt tips når du skal skrive alt-tekst er å fatte deg i korthet. Prøv også å være konsekvent i måten du skriver på, og begynn alltid med det viktigste først. Spesifiser gjerne til slutt om det er et foto, en illustrasjon eller grafikk.

Ofte vil det finnes en egen alt-tekst boks når du laster opp bilder til nettstedet ditt. Da er det bare å skrive inn teksten der. Her får du se hvordan det ser ut i koden:

Ikke bra:

<img src=”blomst.jpg” alt=””/>

Bedre:

<img src=”blomst.jpgalt=”blomst”/>

Best:

<img src=”blomst.jpg” alt=”Tulipan i blomstring. Foto.”/>

Ikke skriv en alt-tekst full av søkeord

Du må ikke under noen omstendighet fylle alt-teksten med en oppramsing av søkeord uten sammenheng og kontekst. Google oppfatter dette som dårlig innhold, og det kan påvirke rangeringen til nettsiden din negativt. Nettsiden din kan i verste fall også oppfattes som spam.

Unngå:

<img src=”blomst.jpg” alt=”blomst blomster stemorsblomst tulipan rose blomstre blomstring blomsterbed hage blomsterbukett 123blomster blomster no”/>

Universell utforming av bilder og grafikk

Alternativ tekst er ett av virkemidlene du bør bruke for å oppnå universell utforming av nettstedet ditt. Universell utforming handler om å ta hensyn til ulike brukere på nett og å kunne nå alle gjennom én og samme løsning.

Les mer om universell utforming av bilder og grafikk hos Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi)

Sjekk om du gjør alt-tekst riktig

Dersom du vil være sikker på at de alternative bildetekstene dine gir mening for dem som besøker nettstedet ditt, kan du gjøre en test.

Google anbefaler at du tester om innholdet ditt holder mål ved å bruke Lynx, en nettleser som kun viser tekst. Ved å se på nettstedet ditt gjennom denne nettleseren, vil du raskt få innblikk i hvordan en blind eller svaksynt person opplever nettstedet ditt. Holder det mål?

 

Trenger du hjelp med å oppdatere alternative tekster på nettstedet ditt? Ta kontakt for å få hjelp med søkemotoroptimalisering og universell utforming!

Silje Stenkløv
Silje Stenkløv
silje.stenklov@synlighet.no

Silje jobber med SEO og innhold på Synlighets kontor i Bergen. Hun har jobbet som videojournalist i BT, undervist i videoredigering på UiB og jobbet i teknisk avdeling på TV 2 før hun kom til Synlighet. Silje har to bachelorgrader fra UiB, i journalistikk og film- og TV-produksjon.